Waarom onze rol zo belangrijk is
Deze meervoudige waarde van sport en bewegen vormt een belangrijk uitgangspunt van het werk van de Hockey Foundation. Van hieruit creëren we een veilige en vertrouwde omgeving waarin kinderen optimaal de gelegenheid krijgen om alle positieve aspecten te ervaren. Door kinderen goed te begeleiden en vanuit een pedagogisch perspectief te coachen en te trainen, leveren we een bijdrage aan hun persoonlijke ontwikkeling. Schakelpersonen uit de omgeving spelen hierbij ook een onmisbare rol. Op en rondom het hockeyveld bieden we ruimte voor het leren omgaan met emoties en om oplossingen uit te werken door te onderhandelen, denken en te redeneren. In de hedendaagse diverse samenleving willen we kinderen zo leren omgaan met leeftijdgenoten en volwassenen dat ze sneller en beter hun doel kunnen bereiken.
Toegankelijker hockey
Sportverenigingen zijn belangrijk voor de multiculturele samenleving, doordat zowel leden met als zonder migratieachtergrond er contacten, kennis en vaardigheden opdoen (Verweel, P., Janssens, J, & Roques, C., 2005). Sport wordt daarmee beschouwd als domein om tot een inclusieve samenleving te komen. De KNHB heeft zichzelf daarbij ten doel gesteld om de hockeysport toegankelijk te maken voor een breder publiek, en richt zich met de Hockey Foundation expliciet op jeugd uit lage inkomenswijken.
Wrijving
Binnen een Hockey Foundation vereniging ontmoeten mensen elkaar en wordt er geluisterd naar de ander. Contact is niet haastig en vluchtig, maar er wordt daadwerkelijk interesse in de ander wordt getoond. Waar behalve leden ook bestuursleden en vrijwilligers zijn die de sociaal-culturele inclusie voorstaan: er is acceptatie van andere culturen en mensen staan open voor alternatieve waarden.
Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat het vaak ook wrijving oplevert als de diversiteit toeneemt. Mensen hebben een hang naar hun eigen ‘sociale milieu’ en willen daar zijn waar ze bij horen. ‘Soort zoekt soort’ is van toepassing voor schoolkeuze, en dat is ook zo voor bedrijven waar mensen voor willen werken en voor de sportverenigingen en sociale ontmoetingsplaatsen waar ze willen samenkomen.
Goed omgaan met diversiteit
Onderzoek maakt duidelijk dat er onder sportbeoefenaars al een zekere mate van sociaal-culturele integratie aanwezig moet zijn wil gezamenlijk sporten ook leiden tot onderling contact. Met sportbeoefenaars met een andere etnische achtergrond willen sporten, lijkt een voorwaarde voor de intentie om de ander ook beter te willen leren kennen (Everaars, F., 2009).
Een sterke clubcultuur die oproept tot verbinding, elkaar respecteren en waarbij we ons inzetten om iedereen te betrekken, kan het verschil maken. Deze ontstaat het snelst als er bij de werving van nieuwe vrijwilligers en bestuurders op gelet wordt of zij goed om kunnen gaan met diversiteit.
Kijktip
AHC Noorderlicht in Amsterdam Noord zet sport in als middel en er wordt actief gebouwd aan een community. Zo werden er met Pasen eieren gezocht, terwijl de nieuwe generatie hockeymoeders stonden te koken voor een gezamenlijke Iftar: de warme maaltijd die het moment van vasten tijdens de ramadan verbreekt.
Nu terug te kijken via deze NPO Start-link, vanaf minuut 19, is de aflevering van Het ramadangevoel met een item over AHC Noorderlicht.
Sport als gedragsinterventie
Een Hockey Foundation vereniging kan gezien worden als een interventie waarbij sport wordt ingezet als middel om een positieve gedragsverandering bij kinderen te bewerkstelligen. Via een lidmaatschap worden ze gestimuleerd deel te nemen aan de gestructureerde vrijetijdsbesteding op de hockeyvereniging, hierbij begeleid door een pedagogisch verenigingsmanager en trainers en coaches die pedagogisch goed onderlegd zijn.
De belangrijkste elementen van deze interventie zijn:
- de inzet van trainers als positieve pedagogische rolmodellen;
- vrijetijdsbesteding in groeps- en later in verenigingsverband;
- duidelijke afspraken over gewenst en ongewenst gedrag;
- individuele begeleiding.
Daarbij speelt ook het creëren van ouderbetrokkenheid een grote rol en is het belangrijk om samen te werken met partners in de wijk. In kenniskluis 8 besteden we daarom aandacht aan het onderwerp ouderbetrokkenheid en –participatie. Hoe de Hockey Foundation samenwerkt met partners in de wijk komt aan bod in kenniskluis 4: Boeien en binden.