You’ve got mail
Afspraken over ouderparticipatie, afmelden en op tijd zijn horen bij het verenigingsleven. Dat sommige ouders en kinderen daar extra in ondersteund moeten worden illustreren we met een voorbeeld.
Christine is dit seizoen manager van ME3. Als succesvolle accountant vindt zij dat het managen van een team wel echt iets voor haar is. Coachen minder, want ze speelt volleybal en heeft geen verstand van hockey. Op zaterdagochtend staat Christine op de afgesproken tijd op de parkeerplaats waar het team verzamelt voor een uitwedstrijd. Veertig minuten rijden geeft Google Maps aan. Van de negen meisjes ontbreken er nog drie, terwijl de verzameltijd woensdagavond duidelijk is gecommuniceerd via mail en in de WhatsApp-groep: 8.30 uur op de parkeerplaats bij de club, 9.45 uur start wedstrijd.
Te laat
'Zeg Chris, zou je niet even binnen vragen of zij wat weten?’, vraagt een van de wachtende ouders terwijl Christine de zoveelste poging onderneemt om telefonisch contact te krijgen. Om 8.55 komen eindelijk Aicha en Farida aangelopen. ‘Waar is Selma? Aicha, jouw vader zou vandaag rijden!’, reageert Christine. ‘Selma moet vandaag mee naar de verjaardag van haar oma’, antwoordt Farida, een klasgenoot van Selma. ‘Ik heb gemaild en geappt dat jullie om 8.30 uur hier moesten verzamelen en ik heb jouw vader ook nog gebeld Aicha!’, snauwt een gestreste Christine. Gelukkig kan de moeder van Maya rijden en zo komt het team weliswaar te laat, maar wel met genoeg spelers aan bij de tegenstanders.
Er zijn verschillende situaties denkbaar waardoor het lastig kan zijn om praktische afspraken met een kind te maken:
- een kind vindt het moeilijk om toe te geven dat zijn of haar ouders niet aan de afspraak kunnen voldoen;
- een kind vindt het moeilijk om prioriteiten voor zichzelf te stellen en vergeet dat het team hierdoor gedupeerd kan raken;
- een kind wil tegen grenzen aan schoppen en heeft het gevoel dat hier toch geen consequenties aan worden verbonden.
En dit zijn ook situaties waar je tegenaan kunt lopen:
- ouders reageren niet op appberichten, mail of telefoontjes;
- ouders hebben geen auto;
- ouders stellen hun auto beschikbaar maar kunnen zelf niet rijden;
- ouders vragen om een vergoeding voor benzine;
- ouders roken in de auto terwijl ze teamleden vervoeren;
- kinderen komen met een lege maag naar de wedstrijd, zonder te hebben ontbeten.