Omgaan met racistische reacties
Dat huidskleur ertoe doet in de sociale interactie tussen kinderen van kleur met leden van andere clubs, blijkt uit het onderzoek dat Sportbeleid en sportmanagement student Kevin van Pernis uitvoerde op HC Feijenoord. Coaches van de teams die binnen deze maatschappelijke hockeyvereniging voor het eerst competitie speelden vertelden hem geschrokken te zijn van sommige reacties die zij kregen: ‘De kinderen geven elkaar een handje en die meisjes van de tegenpartij die vegen daarna hun handen af aan het kunstgras. Zo van: jij bent smerig, jij bent een donker kindje, ik hoef jouw handdruk niet want dat smeer ik gelijk even af aan het veld.’
Confronteren, aanspreken en napraten
Hier kan het beste mee worden omgaan door trainers samen met de coaches en scheidrechters bewust te laten zijn van hun verantwoordelijkheid om een team met kinderen van kleur te begeleiden op een wedstrijddag. Worden zij geconfronteerd met racistische reacties van het team van de andere club, dan kan de coach van de tegenpartij daar ook op worden aangesproken: ‘Wij voelen ons niet prettig bij de gebaren die de kinderen bij de begroeting maakten. Het is beledigend en racistisch dus wij zouden het fijn vinden als je dat met ze bespreekt en ze het in het vervolg niet meer zullen doen.’ Met de kinderen zelf kan er over worden nagepraat als er zoiets gebeurt. Luister daarbij met een open houding naar hoe zij het discrimineren hebben ervaren en hoe het ze zich liet voelen. Als je laat zien dat discriminatie onacceptabel is maakt dat de kinderen ook weerbaarder.
In deze Helden podcast vertelt Terrance Pieters (speler bij het Nederlandse team en in Heren 1 bij Kampong) over zijn ervaringen met racisme in het hockey.
Of beluister het door Blendle voorgelezen interview dat de Volkskrant met hem hield.
Tip: Gebruik de deelknoppen aan de zijkant om dit onder de aandacht te brengen van iemand die dit ook moet horen!
Iedereen heeft vooroordelen. Binnen de vereniging zouden we ons daar allemaal bewust van moeten zijn, zeker als je weet dat vooroordelen vaak tot discriminatie leiden. Bij de lifeskill 'kritisch denken' in Kenniskluis 7, bespreken we vooroordelen die ons beoordelingsvermogen beïnvloeden en logisch, kritisch en rationeel handelen in de weg kunnen staan.
Nog meer lezen? Dit dossier van het Kennisplatform Inclusief Samenleven gaat uitgebreid in op wat werkt bij het verminderen van discriminatie (Felten H, Taouanza I, Broekroelofs R, Vijlbrief A, Cankor E, 2020)